Jump to content
FAS Goran
boki

Prolazak na crveno / nepropuštanje pešaka

Recommended Posts

Pa ovaj član 29 nema nikakve veze sa propuštanjem pešaka!?

Slično se prošle godine desilo mom dedi, ušao je u raskrsnicu i lik ispred njega je dao levi migavac i sačekao da prođe auto koji išao u susret. Lik ispred je skrenuo, deda produžio pravo, kad 20m odatle iza neke kućice izlazi najozloglašeniji pandur u Ts-u sa lizalom i počinje driblanje kako je navodno prošao na crveno... Deda mu je objasnio da je on na zeleno ušao u raskrsnicu i da je crveno nastupilo dok se auto ispred njega spremao da izvrši skretanje i da se on našao u raskrsnici kada je nastupilo crveno i počeo da mu deklamuje da ovaj sa mesta gde ga je zaustavio nije mogao nikako da vidi njegov auto i to da je on bio u raskrsnici, ali mu je ovaj napisao kaznu koju deda nije hteo da potpiše.. U autu su bili neki njegovi penzosi iz zgrade i na sud ih je pozvao kao svedoke i kao bivši instruktor vožnje otišao sa pantljikom i razmerio dužinu od semafora do mesta gde je bila policija, skicirao raskrsnicu i izneo sve lepo pred sudiju, ali džabe, stigla je kazna, oduzeli su mu dozvolu na 3 meseca i beše 3 poena...

Retki su slučajevi da pobiješ izjavu pandura... :thumbdown:

Po caletovoj prici ovde je slicna situacija bila samo sto je on sacekao da prvo prodje autobus gsp-a koji je inace skretao iz trake za pravo! Naravno da je prosao semafor kad je bilo zeleno ali se zadrzao malo u raskrsnici blizu semafora i eto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Član 29. i član 99. je ono za šta ga terete, optužuju. Kao što vidiš u njima nigde ne piše koje su kazne.

Kako bi tekst Zakona bio pregledniji kazne su grupisane sve na jednom mestu, odnosno u jednom članu. Tako npr. imaš članove koji su za kazne do 5.000 bez kaznenih poena i bez oduzimanja dozvole, i onda su u tom članu pobrojani svi ostali za čiji prekršaj ide ta kazna. Onda imaš drugi gde je kazna od 15 do 30 hiljada, 6 poena, pa su opet u njemu samo pobrojani svi članovi za čiji prekršaj ide baš ta kazna. Onda imaš samo član gde je predviđeno oduzimanje dozvole na minimum 3 meseca, i onda su opet u njemu pobrojani svi članovi za čiji prekršaj se izriče i ta mera (pored novca i kaznenih poena), itd, itd...

Dakle, imaš članove koji ne predviđaju bilo kakvu radnju koja je kažnjiva, već je njihov sadržaj samo tehničke prirode i služi da na jednom mestu budu pobrojani svi članovi za koje važi određena vrsta i visina kazne jer je to lakše i preglednije nego da se uvek na kraju par desetina članova piše kolika je kazna, plus je lakše i kod eventualnih kasnijih izmena kaznene politike, itd.

Zbog toga ga ništa ne terete po članu 331. nego je to upravo jedan od tih tehničkih članova gde su samo pobrojane kazne za prekršaj člana 29. i 99.

Član 29. je za radar detektore.

Član 99. je za nepropuštanje pešaka.

Postojanje radar detektora treba biti utvrđeno na vanrednom tehničkom pregledu. Dakle, Policija posumnja da imaš uređaj koji nije dozvoljen jer npr. nije mogla da ti očita brzinu. Vizuelno pogledaju (zna se gde mora taj uređaj da stoji kako bi radio svoj posao, tako da su očekivana mesta montaže tog urađaja poznata). Ali, to što su ga oni našli (ili ipak nisu jer je npr. ispod branika) ne može biti dovoljno, nego na vanredni tehnički da se tamo pronađe, fotografiše.

---------------------------------

Ali, time što navode član 331, znači da su ga uhvatili i da je koristio uređaj, a ne samo da je bio ugrađen na vozilu, jer...član 332. predviđa kaznu ukoliko je uređaj samo ugrađen ali u konkretnom slučaju nije korišćen. Zato je kazna po njemu nešto manja, odnosno od 6.000 do 20.000 dinara.

Dalje:

Član 335.

Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se kumulativno i kazneni poeni:

4) člana 29. stav 1. - 6 kaznenih poena ako se uređaj koristi

37) člana 99. stav 1. - 6 kaznenih poena

40) člana 99. stav 5. - 4 kaznena poena,

41) člana 99. stav 6. - 4 kaznena poena,

Plus:

Član 338.

Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona:

1) člana 29. stav 1. - u trajanju od najmanje tri meseca ako se uređaj koristi

22) člana 99. stav 1. - u trajanju od najmanje tri meseca,

23) člana 99. st. 5. i 6. - u trajanju od najmanje dva meseca,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lose su meni bili procitali sta pise, nema clana 29 samo clan 99. A u njemu se spominju samo pesacki prelazi sa signalizacijom. Ima dole na dnu zakona jos dva clana koji kazu za ovo sto su napisali: Clan 335 6 bodova i clan 338 min 3 meseca! E sad zasto 3 meseca za da prostite jbnog pesaka!

Share this post


Link to post
Share on other sites

...A u njemu se spominju samo pesacki prelazi sa signalizacijom.

Ti si i pominjao neka svetla na semaforu.

Clan 335 6 bodova i

To je kazna za prekršaj člana 99, stav 1.

Tekst stava 1. član 99.:

Ukoliko je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika, vozač je dužan da svoje vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika prelaz bio dozvoljen.

Kazne za to:

>>> novac:

Član 331.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

19) člana 99. st. 1, 5. i 6,

>>> poeni:

Član 335.

Za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona izriču se kumulativno i kazneni poeni:

37) člana 99. stav 1. - 6 kaznenih poena

>>> dozvola:

Član 338.

Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona:

22) člana 99. stav 1. - u trajanju od najmanje tri meseca

Sudiji je ostavljeno na volju raspon novčane kazne (okolnosti prekršaja, finansijsko stanje prekršioca)...i ništa više. Upisivanje 6 poena uz novac, plus tri meseca je obavezno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pricao sam sa nekim ljudima i kazu da sudija moze na svoju odgovornost a na sta ima i puno pravo da okrivljenog potpuno oslobodi krivice ili da izmeni presudu na bilo koji nacin sto znaci da tom prlikom moze da ukine ta tri meseca a da novcani iznos stavi na max. E sad koliko ce razumevanja imati to ne znam . . .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bogami jedino ako ti žena sudija , mada bi i ona dobro razmislila. Letos sam se u Egiptu družio sa jednim sudijom i kako mi reče mnogo gadan zakon vezano za profi, jednostavno ruke vezane. Uz kaznu ide i mera zabrane i niko ne sme da rizikuje. pogotovo sad kad idu reforme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pricao sam sa nekim ljudima i kazu da sudija moze na svoju odgovornost a na sta ima i puno pravo da okrivljenog potpuno oslobodi krivice...

Da.

...ili da izmeni presudu na bilo koji nacin sto znaci da tom prlikom moze da ukine ta tri meseca a da novcani iznos stavi na max...

Ne.

Ako kaže KRIV je, onda mora 6 poena, mora od 15 do 30.000 dinara i do 3 meseca bez dozvole (a, uvek bude 3).

Ako kaže nije kriv, onda nema ništa od kazni naravno. Ali, može reći da nije kriv ukoliko nema dokaza, jer ako protivno dokazima kaže da nije kriv, žali se druga strana. Zaboravljamo da nismo jedini koji mogu da se žale na odluku Suda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sutra ce ici po slike i zapisnik ako budu hteli da mu daju pa onda razmisljamo sta i kako. Ako nema slika gde prolazi kroz crveno a on kaze da nije prosao znaci nema ni slike onda cemo nesto i uspeti, u suprotnom odlaganje. Ma popizdeo sam, da mi je rekoa pre nego sto je doslo do suda mogao bih da sredim ovako prc! A i ti panduri sto nisu rekli prijatelju pisemo ti za crveno pa ti vidi sta ces jbt vise uff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se desila slicna situacija. Isao sam sa posla sa jos dvojicom kolega ulicom Jurija Gagarina i na raskrsnici kod Delta sitija bas kada sam bio u liniji sa semaforom promeni se sa zelenog na zuto (nema trepcuceg zelenog) i normalno ja prodjem jer nisam mogao da stanem. posle nekih 200-300 metara pojavi se pandur na motoru i onako u voznji me pita zasto sam prosao kroz crveno.ja onako u cudu mu kazem da nije bilo crveno nego da se u trenutku ulaska sa zelenog prebacilo na zuto.na to mi on kaze da stanem sa strane sto sam i uradio.kaze mi da izadjem i da mu dam dokumenta. pandur za 1 min napisa zapisnik kaze potpisi ovde ja potpisem, dade mi primerak zapisnika i ode.

posle godinu i 8 meseci stize mi poziv kod sudije za prekrsaje.odem ja tamo i posle procedure oko uzimanja podataka gde radim kolika je plata i ostalo procita ona meni zapisnik da sam na toj raskrsnici prosao kroz crveno a samim tim sam ugrozio i pesake jer je njima zeleno i pita da li se secam toga.ja joj kazem da se secam ali da nije bilo tako kao sto je napisano u zapisniku.ona me pita kako je bilo i kaze onoj sluzbenici da kuca sta ja pricam, i ja joj kazem kako je i bilo da se svetlo promenilo kada sam bio bas na semaforu i da nisam mogao da stanem jedino na sred raskrsnice i da su samnom bila jos dvojica kolega koji mogu da potvrde to.onda me ona pita a zasto sam potpisao zapisnik a ja joj kazem da mi je policajac rekao da potpisem i da nisam znao da mogu da ne potpisem zapisnik jer do sada nisam nikada napravio prekrsaj.

kaze ona dobro i dade mi onaj papir sto sam dobio pre ulaska kod sudije i kaze cuvajte ovo jos mesec dva i da se javim u sup da sam bio kod sudije i to je to.prodjoh bez kazne.to je bilo bas kad je poceo da se primenjuje novi zakon i napomenula mi je da vise nema uslovne kazne.

tako da sve zavisi od sudije dal ce i koliko da te kazni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala, jedno korisno iskustvo ali opet ko zna kakav ce sudija zapasti. Jos uvek se dvoumimo dal da odlaze ili ne. Inace u pisarnici ne daju wlike i zapisnik bez odobrenja sudije!

Share this post


Link to post
Share on other sites

moj ti je savet da ne odlazes.idi kod sudije sa svojom pricom i trazi slike kao dokaz pa sta bude.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa tako ce i biti verovatno samo nam ne daju slike, kazu mora sudija da odobri samo sto mi ne znamo ko je sudija kad na onom pozivu ima sako neki svrakopis bez kucanog imena i prezimena . . .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko ovde ima prednost ?

pic031_20_12_12.jpg

Kako će ovaj što leti da ispoštuje znak, rask. sa obav. kružnim tokom saob.

pic074_20_12_12.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

E ovako, sad sam kontaktirao stanicu iz koje su bili saobracajci i rekao im da smo dobili zahtev za pokretanje prekrsajnog postupka gde se navodi kao dokazni materijal slike i zapisnik a da mi pri tome nismo dobili ni jedno ni drugo. A odgovor glasi da je slike moguce videti tek kad se pojavis kod sudije na saslusanju (sto mi je malo nelogicno) pa se tek onda podnese zahtev da oni i tebi posalju slike. Koja je svrha slanja slika nakon pojavljivanja kod sudije kad je sve vec manje vise gotovo? Da li je ovo ovako po zakonu ili me farbaju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još jednom ću ponoviti - nemoj da se pojavljuje kod sudije sve dok mu ne dostave sve papire. Neka uredno prima pozive i neka ih uredno snadbeva dopisima sa zahtevom za dopunu dokumentacije i zahtevom za odlaganje saslušanja zbog toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kazem mu ja ali on hoce sto pre to da skine sa vrata, zapeo da ide kao mozda budu strozi ako bude odlagao. U pisarnici kazu da sudija mora da odobri davanje slika a mi ne znamo ko je sudija tako da ne znam kako onda da im trazim odlaganje kad ne znam ni kome da pisem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapiram ali kako da im trazim posto su ga juce naduvali kad je trazio posto kao mora odobrenje sudije!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ja izlizah tastaturu pišući :) Pismenim zahtevom se traži, onda oni to proslede nadležnom sudiji zatim on donosi odluku šta i kako ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vredi pokusati, ako si pred penzijom i vozacka ti vise nikad u zivotu nece zatrebati :D posto bi je posle ovoga trajno oduzeli haha :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda ce neko misliti da sam lud ali, treptuce zeleno po zakonu mora da trepne 3 , 5 ili vise puta, ispravite me ako gresim jel tako? Malo pre sam prolazio bas kroz tu raskrsnicu i to iz 3 razlicita pravca (razlog nebitan) i primetio sam sta, da panduri imaju deeebeo razlog da stoje i slikaju bas sa te strane, zasto? Pa objasnjenje je jednostavno semafor je tehnicki neispravan! Dal je to neko namerno namestio u dogovoru sa njima ili je slucajno tako pa oni to iskoriscavaju ne znam, elem semafor sa te strane trepne samo 2 slovima DVA puta i munjevitom brzinom prebacuje na zuto, znaci nema treceg treptaja ni pauze izmedju sto znaci skracivanje sa onih min 5 SEKUNDI treptuceg zelenog na nepune 3. E sad kako to dokazati?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lik je davno prošao na crveno i uspeo da se na sudu odbrani tako što je dokazao da je interval žutog svetla bio isuviše kratak za to ograničenje. Izračunao i predao ceo rad, jer navodno od momenta paljenja žutog svetla (tada nije postojalo zeleno trepćuće) pa do paljenja crvenog isuviše kratak interval da bi vozač sa normalnim refleksima i nekim normalnim putem kočenja uspeo da zaustavi vozilo ispred zaustavne linije. Caka je što je lik bio profesor na saobraćajnom fakultetu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druze ovde treptuce zeleno ne drzi ni 3 s, merio sam a pri tome zuto koje MINIMUM mora da drzi 3 SEKUNDE ne drzi ni 2!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...