Jump to content
FAS Goran
boki

Prolazak na crveno / nepropuštanje pešaka

Recommended Posts

Dozvoljeno je. OSL ima pravo da uzima podatke od gradjana.

......

Jer, ako OSL hoce samo da opomene, nikad nece upisivati podatke, a ako ih upisuje, onda to mora da ucini na propisan nacin, dakle popunjavajuci odredjeni obrazac koji urucuje gradjaninu uz objasnjenje koji je prekrsaj pocinio i kako moze da plati kaznu.

Zvanično uzimanje podataka je naravno legalno uz dokumenat koji to prati ali zapisivanje istih u neki privatni tefter skoro sam siguran da nije.

Tada treba uzvratiti istom merom tj. uzimanjem broja značke i raspitiati se kod pretpostavljenih.

Ali posle ovog iskustva, kada me zaustavi OSL tražio bih da sve sa dokumentima radi predamnom a ne da se izgubi tamo negde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ljudi lik je ispao dzukela ne vidjena...nije bilo potrebe da mu zapisujem broj znacke jer mi je dokumenta vratio za minut i pozeleo mi srecan put...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boki, provericu ti ovih dana, da li se to belezi negde u SUP-u ili MUP-u, ali cisto sumnjam, da salterski sluzbenik ima evidenciju o tome da li se ti trazis negde zbog prekrsaja ili ne. Ustvari gotovo sam siguran u to! Zbog prekrsaja se nikada nije i nece praviti dosije! Ono sto se belezi jesu depese o tome da neki sud trazi odredjeno vozilo, pa se onda ta vozila "pecaju" prilikom registracije!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ju, odasmo se pred sluzbenim licetom :blink::w00t: :w00t:

:lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve cu da vas poapsim, a ti Boki, nemoj da te nema kod sudije :D

Ma nisam ja sluzbeno lice, nego ih dosta znam :) Haha...Mozda budem nekad (pupu, pu, daleko bilo,), pa vam svima lepo pomazem. Ja sam sluzbeno lice koje koristi radar detektor, ne postuje ogranicenja, i zna sve zive cake, kako da zajebe kolege :D

Haha...Ja sam student Fakulteta bezbednosti, imao sam jednu godinu na Vojnoj Akademiji, kasarna banjica 2 itd. Pa sam imao legitimaciju zbog boravka i ulaska tamo. Samo sto je na njoj pisalo da sam civil, ali to niko nije ni citao, svi samo pogledaju onako ofrlje, a imao sam i neku praksu pri Sup-u, pa mi ostala i njihova propisnica. Sve ovo su policajci na ulici uvazavali kao da smo "kolege" malo im nije bilo jasno oko mog faksa, sta studiram, sta cu da budem itd...ali dobro sad!

Edited by Terza

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Ma nisam ja sluzbeno lice, nego ih dosta znam :) Haha...

Ja sam student Fakulteta bezbednosti, imao sam jednu godinu na Vojnoj Akademiji, kasarna banjica 2 itd...a imao sam i neku praksu pri Sup-u, pa mi ostala i njihova propisnica....Sve ovo su policajci na ulici uvazavali kao da smo "kolege"

Lepo sam govorio da se OBRATI PAŽNJA prilikom odobravanja naloga...ali neeeee...''Nešo to ti tripuješ...nema kod nas drugih vojnih lica osim Branka...i ostalih službenih lica osim Maneta..i nema kod nas interventne osim čoveka sa Padine''...kad ono...- pola Foruma službeno... :rofl::D

A, ti Boki oko semafora bolje da si upamtio:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajebana situacija. Mom drugaru su pre par godina u Vršcu napravili istu zvrčku. Da stvar bude gora čovek je stajao na semaforu i čekao da se upali zeleno. On je prirodno odlepio :wallbash: na taj bezobrazluk i tražio suočenje kod sudije. Đubrad se pojavila i ponovila istu priču i izašli iz kancelarije. Kaže njemu sudija: '' I? Šta ćemo sad? Ti nemaš ni jednog svedoka, a njih dvojica stoje iza svoje priče. Sve i da jesi prošao kroz zeleno, kako tvrdiš, ja ipak moram da uvažim tvrdnju službeng lica :rtfm: .'' I tako njemu ode dozvola na mislim tada 3 meseca ili beše 6? Plus kinta za prekršaj i sudske troškove.

Kad ti kerovi napakuju retko da se čovek izvuče :thumbdown: .

Nadam se da ćeš uspeti da popraviš prosek nama običnoj drumskoj boraniji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boki, tebi još nisu došli na vrata? Ja ih večeras baš sreo i kažu pošli kod tebe :harhar:

Daj čoveče koji ti je, opusti se kakva vozačka kakve poternice, jbte ubiješ čoveka pa te ne jure tako, to samo u filmu ima da za jedan glupi saobraćajni prekršaj jure počinioca kilometrima... na kraju krajeva, ako ti je frka ti idi i sutra produiži dozvolu dok te još nisu stavili na poternicu... :p

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dok te ta sluzbena liceta nisu navatala na forumu :D PO novom zakonu mogu i ovde da te obaveste da si na interpolovoj poternici :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas bezobrazan drot.

Nije zelio ni da ti objasni, cak ni da ti kaze da ti je napisao kaznu.

Mislim da ne mozes nista, i da imas 1000 svjedoka - vjeruj mi. Ako nema dokumentovano na kameri, nista onda. Nemoj ici na sud, jer ces samo platiti sudske troskove koji nisu mali, a sve bezveze!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stigla caletu koverta naravno plava kad tamo:

Po clanu zakona 331 stav 1 (sto mu dodje clan 29) i stav 19 (clan 99).

Pise da se vozac nije zaustavio ispred pesackog prelaza ispred kojeg je saobracaj regulisan saobracajnom signalizaijom koja je pokazivala crveno svetlo. Kao dokaz poseduju slike i zapisnik. Caleta je tada pandur zaustavio i slikao mu tablicu, nije bilo nikakvog zapisnika niti icega pa me zanima zar ne bi trebao da mu barem ponudi da potpise zapisnik? Na semaforu u trenutku prolaska nije bilo crveno ali se verovatno posle upalilo posto se pesak nalazio na drugom pesackom (u pitanju je raskrsnica kod arene kad se iz Zorana Djindjica pravac ka Merkatoru skrece levo prema drugoj petlji) do koga ima barem 15-20 metara tako da mi nije jasna cicnjenica da je na semaforu bilo crveno svetlo koje pandur nemoze ni da vidi sa njegove pozicije a da pri tome u ovom pozivu po ovim clanovima nigde ne postoji rec crveno svetlo . .

Član 29.

U vozilu se u saobraćaju na putu ne sme koristiti, niti nalaziti, uređaj odnosno sredstvo, kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za merenje brzine kretanja vozila, odnosno drugih uređaja namenjenih za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja. Zabranjeno je stavljati u promet i reklamirati uređaje i predmete iz stava 1. ovog člana.

Obaveze vozača prema pešacima

Član 99.

Ukoliko je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika, vozač je dužan da svoje vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika prelaz bio dozvoljen.

Ukoliko se pešački prelaz iz stava 1. ovog člana nalazi na ulazu na bočni put, vozač koji skreće na taj put dužan je da skretanje izvrši na bezbedan način i da propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz, a po potrebi, zaustavi svoje vozilo.

Ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz.

Vozač koji skreće na bočni put na čijem ulazu ne postoji pešački prelaz dužan je da propusti pešake koji su već stupili ili stupaju na kolovoz.

Ukoliko su u slučaju iz st. 1, 2, 3. i 4. ovog člana pešaci deca, nemoćna lica, slepe osobe koje se kreću uz upotrebu belog štapa i/ili psa vodiča, osobe sa invaliditetom koje se kreću u invalidskim kolicima, ili za kretanje koriste druga ortotičko-protetička pomagala, vozač je obavezan da zaustavi vozilo i da ih propusti. Vozač ne sme vozilom da preseca organizovanu kolonu pešaka koja se kreće po kolovozu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ovaj član 29 nema nikakve veze sa propuštanjem pešaka!?

Slično se prošle godine desilo mom dedi, ušao je u raskrsnicu i lik ispred njega je dao levi migavac i sačekao da prođe auto koji išao u susret. Lik ispred je skrenuo, deda produžio pravo, kad 20m odatle iza neke kućice izlazi najozloglašeniji pandur u Ts-u sa lizalom i počinje driblanje kako je navodno prošao na crveno... Deda mu je objasnio da je on na zeleno ušao u raskrsnicu i da je crveno nastupilo dok se auto ispred njega spremao da izvrši skretanje i da se on našao u raskrsnici kada je nastupilo crveno i počeo da mu deklamuje da ovaj sa mesta gde ga je zaustavio nije mogao nikako da vidi njegov auto i to da je on bio u raskrsnici, ali mu je ovaj napisao kaznu koju deda nije hteo da potpiše.. U autu su bili neki njegovi penzosi iz zgrade i na sud ih je pozvao kao svedoke i kao bivši instruktor vožnje otišao sa pantljikom i razmerio dužinu od semafora do mesta gde je bila policija, skicirao raskrsnicu i izneo sve lepo pred sudiju, ali džabe, stigla je kazna, oduzeli su mu dozvolu na 3 meseca i beše 3 poena...

Retki su slučajevi da pobiješ izjavu pandura... :thumbdown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam se sa pandurskom budalom sudio tacno godinu i po dana! Majmun se prvo nije odazivao na poziv suda a kada je napokon nastupilo suceljavanje sudija je pandura navodio da promeni iskaz naravno na moju stetu!

Bio sam se naoruzao skicama i proracunima koje pobijaju njegove tvrdnje i naravno to predocio!

Oslobodjen sam krivnje ali ne zbog moje odbrane nego zbog neceg nikome razumljivog.

Bitno je da sam oslobodjen ali da sam znao da cu se godinu i po dana svakih 3 meseca pojavljivati u sudu na licu mesta bih potpisao zapisnik a na sudu nesto rekao sto bi mozda islo u moju korist da me manje udari po novcaniku!

Prijatelj je u autu imao 4 svedoka koji su kao i on tvrdili da nije bilo upaljeno svetlo na pruznom prelazu dok ga je prolazio ali dzaba! Pandur je u pravu! Zalio se visem sudu i angazovao advokata i jedva je oslobodjen!

U principu svaki pandur moze da izmisli prekrsaj i da na sudu budes kriv! Sudije sude 95% u korist OSL (ovlasteno sluzbeno lice) koje uglavnom imaju za svedoka takodjer OSL.

Vozac moze imati pun autobus svedoka ali OSL je uvek u pravu!!!

To je kao za vreme 2 svetskog rata kada su za 1 ubijenog nemca streljali 50 Srba!

Na osnovu mog iskusta bih svima preporucio da se ili na licu mesta nagode sa pandurom ili kod sudije navesti olaksavajuce okolnosti pa sta bude. Sud ce jako tesko presuditi u korist vozaca a jedino sto moze u takvim slucajevima je da ti odredi minimalnu kaznu sto je u svakom slucaju mnogo jeftinije od maratonskog sudjenja sa neizvesnim ishodom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma taj prvi je izmislio ocigledno a za ovaj drugi ne znam jbg cale je taksista pa zna se kako ih vole. Po ovome kazna je od 15 do 30 000 i 3 meseca sto je ravno ubistvu! E sad zalicemo se sigurno, traziti suceljavanje pa terati dok ne zastari jel drukcije nece moci ocigledno! Samo me zanima da vidim tu sliku koju ce da pokazu i to je to!

Share this post


Link to post
Share on other sites

jednom ce pandur da ne dodje na suceljavanje pa jednom ti pa jos jednom ti

pa onda dva puta pandur nece moci da dodje i tako u krug..

ako donesu presudu odma se zalis i onda povuci potegni i iscupaces repu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sada je četiri godine za zastarevanje, što znači ceo kamion repe. Sve se može oboriti, samo upornost. Zajebano je za profi. tri meseca bez vozačke tj. hleba. Svi grešimo to stoji, najgore što može zbog banalnog propusta, koji nikoga nije ugrozio (ima dosta prešačkih preko ovih širokih ulica, i sad ako je pešak krenuo sa suprotne strane njemu treba bar pola minuta do sredine kolovoza) da se ostane bez prihoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mora da mu napiše zapisnik, da ga o tome obavesti i da mu ponudi da potpiše tj. da ga pita da li ima primedbi. Međutim, u sudskoj praksi to ne povlači automatsku prijavu protiv policajca i smatra se "nebitnim" za slučaj koji je u toku, jer ta činjenica da li je dobio zapisnik ili nije, ne utiče na to da li je on prošao na crveno ili nije.

Nisam baš najbolje razumeo, policajac ga je zaustavio zbog (navodnog) nepropuštanja pešaka i tek tada mu slikao samo tablicu? Kakav je to dokaz?

Takođe, član 331, stav 1 ne kaže ništa, fali broj tačke. Stav 1 je samo ono što piše u uvodnom pasusu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako je, tek tad mu je slikao tablicu, mozda ga je slikao pre nego sto je dosao na pesacki a da to nije primetio, to zaista ne znam.

Ovo je clan 331 i sta je tu stav 1ili stav 19 (nisam kopirao ceo):

Član 331.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30

dana kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog

zakona:

1) člana 29. stav 1, ako se uređaj koristi,

2) člana 29. stav 2, za lice koje nije preduzetnik,

3) člana 31, kazniće se vozač ili lice koje sedi na sedištu u prednjem redu i drži u

krilu dete mlađe od 12 godina,

4) člana 35. stav 1,

5) člana 36. st. 1, 2. i 3,

6) člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), koji se u naselju kreće brzinom koja

je od 51 km/h do 70 km/h veća od dozvoljene,

7) člana 44. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), vozač koji se van naselja kreće brzinom koja

je od 61 km/h do 80 km/h veća od dozvoljene,

8) člana 45. stav 1. tačka 4), vozač koji se u, odnosno van naselja kreće brzinom koja je od

51 km/h do 70 km/h veća od dozvoljene,

9) člana 53. st. 1, 2. i 3,

10) člana 55. st. 1. i 3. tač. 4), 5), 7), 8), 10), 14) i 15),

11) člana 72. stav 4,

12) člana 74,

13) člana 77. stav 2, vozač koji noću na osvetljenom delu puta upravlja vozilom na kome

nije uključeno nijedno svetlo za osvetljavanje puta niti poziciona svetla, kao i vozač koji

noću na neosvetljenom delu puta upravlja vozilom na kome su uključena samo poziciona

svetla,

14) člana 78. stav 2,

15) člana 89. stav 2

Sada je četiri godine za zastarevanje, što znači ceo kamion repe. Sve se može oboriti, samo upornost. Zajebano je za profi. tri meseca bez vozačke tj. hleba. Svi grešimo to stoji, najgore što može zbog banalnog propusta, koji nikoga nije ugrozio (ima dosta prešačkih preko ovih širokih ulica, i sad ako je pešak krenuo sa suprotne strane njemu treba bar pola minuta do sredine kolovoza) da se ostane bez prihoda.

Ajde i ti prihodi, nekako ce se preziveti ali nerviranje i stres e to vec . . . A ne bi bio prvi put da panduri namestaju svoje ljude na pesacki kako bi navatali sto vise kazni!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Član 331 je - Члан 331.

Stav 1 je - Новчаном казном у износу од 15.000 до 30.000 динара или казном затвора у трајању до 30

дана казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог

закона:

Ostalo su tačke. Dakle tačka1, tačka 2 itd. Ako napiše samo Član 331. stav 1 onda znači da ga tereti za sve tačke, a stav 19 ne postoji.

Savet: neka pošalje dopis sudu (naravno dan pre saslušanja), da je primio poziv, ali da smatra da nema poente da dolazi dok mu se ne dostavi kompletna dokumentacija kako bi mogao da pripremi odbranu i da traži odlaganje saslušanja. Da bi dobio na vremenu, može prvo da traži zapisnik. Pa kad mu sledeći put pošalju poziv onda da traži slike, pa sledeći put nešto treće... to je već godinu dana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da zastarevanje za 4 godine pocinje da se primenjuje tek od nove godine...i da je i za mandatne kazne i za prekrsaje napravljene u ovoj godini jos uvek 2 godine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...