Jump to content
FAS Goran
MISHONNIUM

Lancia Lybra - CD changer & ''pobuda'' lasera

Recommended Posts

Što se tiče CD Chargera je sam vrh koji postoji u ICE , verovatno ti treba ćišćenje i pobuđivanje lasera, to sam ja u SM platio 500 din pre jedno 8-9 meseci.

Drugari, jel moze neko da mi objasni, sta podrazumeva ta pobuda lasera? Sta mu se desi? Kakva je to procedura?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svi laseri PODJEDNAKO i crkavaju a i prljaju se - i vrh i oni jeftini. Najgori je sony. Pobude ne postoji, to je nečija izmišljotina. Ja imam tv servis i to radim. Skoro svi serviseri (99,99%) samo površinski očiste gornje sočivo lasera alkoholom i vatom na štapiću, i to je to. Pravi servis lasera je da se sve rasklopi, skine laser sa vođica, otvori, poptopi u ULTRAZVUČNU KADICU sa nekom hemikalijom (izopropil) i pažljivo čisti 60 do 90 sekundi, zatim ocedi, i suši na umerenoj temperaturi oko 2 sata. Tada se sve pažljivo sklopi (pazi se da se ne razdesi fokus lasera) i proba. Uvek uspeva osim ako nije laser elektronski oštećen, tada treba zameniti ukoliko ga ima na našem tržištu. Ovakav servis košta oko 15€ do 25€, naravno ako uspe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bane, hvala vam na odgovoru. Ja sam vec pomislio da laser ima neki svoj kondenzator, koji kad se isprazni on ne moze vise da se startuje dok se ne napuni opet. Znaci sve se svodi na temeljno ciscenje sociva. Bio mi je cudan sam taj termin pobuda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da. Uvek ću dati precizan i jednostavan odgovor jer ne volim mistifikacije u bilo kom poslu. Problem je jednostavan ali zaista ima dosta posla i traži pažnju i iskustvo jer postoji opasnost da se nestručnošću može laser upropastiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, da, znam da je laser osetljiva sprava i da ga je lako pokvariti (lakse nego popraviti). Radite li vi te usluge? Mogu li biti slobodan da vam se obratim ako mi zatreba profesionalno ciscenje lasera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo kasnim sa odgovorom. Da. 064-1146852

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba mi mala pomoc, a mislim da je ovo pravo mesto.

Moja Lybra ima cd changer, koji izgleda nije raspolozen za saradnju. Naime, kada ubacim cd, cuje se kako pokusava da ga ucita ali kao da stalno preskace i muci se. Pretpostavljam da treba malo da se ocisti, ako nista drugo. Verujem da ova komponenta ne spada u one kvalitetnije kada je Lybra u pitanju. Pa eto, zanima me da li taj uredjaj ima neku slabu tacku, nesto na sta bi trebalo obracati paznju. I, uopste, ima li mu spasa?

Aaaa, video sam ovde ono parce kabla:

6b21_2.JPG

Hteo bih tako nesto da ugradim, ali ne bih da ostavim cd changer kompletno van funkcije. Pa me zanima da li moze da se na taj jedan ulaz nakace oba uredjaja, tj. i cd changer i taj kabl na koji bi se potom kacio mob ili neki mp3 player?

Ako ne paralelno, onda mozda da se ubaci neki prekidac koji bi, u zavisnosti od stanja, aktivirao jedan ili drugi uredjaj..

edit: ok, ovaj prvi deo poruke je vise za drugi deo foruma. Ali sam ipak napisao ovde jer ima veze sa drugim delom poruke :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li pravilno ubacuješ CD-ove ? Pazi, strana na kojoj je nalepnica, tj. ofarbani deo ide DOLE. A strana na kojoj su podaci ide gore. Takođe, imaj u vidu da CD šaržer ne čita mp3 i ne čita muzičke CD-ove narazane na kompu. Samo originale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fruck, cini mi se da sam sve vreme nalepnice okretao gore i nervirao se sto mi changer ne radi. Auuuuuu koja bruka. :wallbash: Jedva cekam da probam opet. Ako je to bio moj problem, ubicu se kao sirotze :realmad: a ti Mihailovicu, imas piche pre nego se ubijem :)

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm..

Kod mene cd changer stoji uspravno, tako da ne znam tacno koja je strana isla gore kada se tako gleda. 'bem li ga, ja sam cdove ubacivao onako kako je pisalo na toj unutrasnjoj kutiji. A probao sam i sa originalima i sa ovim rezanim na kompu. Probacu malo kasnije opet, pa da ih drugacije okrenem..

..ako je u tome bio problem :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vjerovali ili ne, meni kopirani cd s kompa rade bolje nego orginalni cd. S njima se muči dok ih učita, zna izbaciti grešku, zapinju pri reprodukciji itd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljivo, mora da imam gremline u gepeku :unsure:

Sad sam isprobao, i izgleda da radi. Prvo sam pokusao da okrenem cd na drugu stranu, pa tako ubacim, ali nije uspelo. Pa sam ubacio onako kako je napisano na kucistu, i ovaj put je proradilo. Jedina stvar koju sam sad uradio drugacije, je sto sam sada prvo prebacio Source na CD, pa tek onda ubacio CDove u zarzer. Jel tu uopste bitan redosled, sta se prvo uradi?

Prosli put, kada nije mogao da ocita diskove, nisam uopste mogao ni da prebacim Source na CD. Pretpostavljam da se "zaglupeo"..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krenem ja ka kolima, u ruci mi jedini preostao originalni CD primerak (Lost Highway soundtrack), bez mnogo nade i verovanja da ce stvar raditi. Otvorim gepek, izvadim kasetu changera, izvucem jedan slot kad tamo sitnim, jedva uocljivim slovima pise "INSERT CD WITH PRINTED LABEL FACING DOWN". Pa da mi je neko jucer stavio pistolj na celo rekao bih mu da tu ne pise nista. Ubacim disk sa labelom facing dole, sednem u kola i upalim radio... radi... jbt radi, svira, kristalno cisto. Zasto ne citas uputstva moronu jedan? Kazem sebi. RTFM u najsjajnijoj varijanti.

A ja ga vadio napolje, otvarao, cistio laser. Jedno vreme mi bio u ostavi, bio se oprostio od njega. Uzas, uzas...

Toliko sam srecan, kao dete u prodavnici slatkisa. Odavno nisam bio ovako ushicen zbog neceg.

Mihailovicu, ne da imas pice, nego imas dva pica. Svaka ti se dala.

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da dodam i ja koju paricu !

Moja Lybra je 10 god. proslavila pre neki dan

pa šaržer ne radi više kao što je zamišlljeno ali radi...

Uglavnom, da pređem na temu, nije htela da čita rezane diskove.

Posle par sati googlanja nađem sa savremeni dvd-cd rezači ne režu

diskove na način odgovarajući tadašnjoj tehnologiji mnogih CD čitača- pa mnogi imaju problem sa rezancima.

Starim rezačima odgovara tzv. CLV( konstantna linearna brzina) mod a to zavisi od samog rezača na kojoj će brzini ga

tako rezati. Na mom rezaču je to 16x, 24x ili 32x i nijedna druga brzina rezanja.

Da li je sve sigurno baš tako - ne znam,ali radi...

Diskovi rezani na taj način mi sviraju bez problema.

Preporučujem najnižu brzinu, 16x u mom slučaju.

Same podatke o vašem režaču nije teško pronaći.

@MISHONNIUM

ni mp3 konvertovan i narezan na CD ne zvuči loše u kolima ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde probaću i ovo. Ja sam pokušavao da narežem na naj naj nižoj brzini. Mislim da je bilo 10x ili 8x. Nešto kontam ako Lybra iz 2001 'oće da peva sa narezanim CD-ovima, onda bi to trebalo da može i Lybra iz 2004.

Evo upravo sada počinjem da narezujem CD na 16x. Pa ću da kažem šta se dešava.

@Mishonijum

Hvala na lepim željama ! :):thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja rezao u DISK AT ONCE modu pri brzini 16x i sljaka kao ludo.

Creedenci i Lizzy samo gruvaju po kolima.

@Vladap

Slazem se druze moj, ali flac je flac. Nema gubitaka.

@Mihailovic

Hvala tebi, pijemo kad se vidimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne vredi, neće pa neće. :thumbdown::veryangry::wallbash: I to me ne bi toliko bolelo, (već sam se pomirio sa sudbinom) da sada ne uviđam da ipak može kod nekog !

@ MISHONNIUM, vladap

Molim vas da mi odgovrite na sledeća pitanja:

1. Koji je uređaj u kolima pozadi ? Ime brenda, model ? (Kontam da možda vi imate nešto dugačiji šaržer, čitač tj. laser pa da je u tome stvar)

2. Koje CD-ve ste narezivali ? Ime brenda ? ( Verbatim, Sony, Maxell, TDK ... ) Čitao sam negde da neki 'oće a neki neće. Kontam, da nije možda u tome moj problem.

3. Kojim softverom ste narezivali ? Ja koristim Nero, ali nije frka, mogu da nađem i drugi ako treba. Sve za kvalitetnu muziku u kolima !

4. Opcije narezivanja. OK skapirao sam do sada: 16x, Disk at once, Audio CD (podrazumeva se), ali, ima li možda još nešto ?

5. I na kraju, ja imam onaj ICS sa navigacijom, da li i vi imate takav ili onaj bez navigacije. Otkud znam, možda je i u tome problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prava istina je da ne znam. Spreda nigde ništa ne piše, ali MISLIM da sam video negde natpis Grundig kad sam pre godinu dana to vadio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj nije isti kao tvoj, razlikuje se. Slikacu ti da vidis.

Inace, narezivao sam u Nerou, Maxel i Verbatim, 16x, disk at once, bez normalizacije.

Napomena: Dok sam mislio da mi je uredjaj pokvaren, ja sam ga izvadio, rastavio i ocistio laser. Mozda to igra neku ulogu.

Moj ICS je NO NAV

Edited by MISHONNIUM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...