Jump to content
FAS Goran
Terza

Tačnost prosečne potrošnje na bordu?

Recommended Posts

Zanima me kakva su vasa iskustva po pitanju tacnosti prosecne potrosnje koju pokazuje bord? Da li vama uvek pokazuje tacno i za koliko odprilike moze da varira?

I ukoliko se neslaze da li i na koji nacin moze da se podesi tacnost?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma znam za to, tako sam radio od kako znam za sebe i svoju vozacku :) Uvek sipam pun i kapiram da moze da ima razlike od pumpe do pumpe, creva i onog ko sipa, ali me zanima kakva su druga iskustva? da li je ovo drugim ljudima tacno i ako nije u potpunosti kolika im se razlika javlja izmedju onoga sto bord napise i onoga sto oni izracunaju! Meni se gotovo uvek javlja razlika od nekih pola litra. Tj za toliko bord pokaze manje u odnosu na ono sto ja izracunam.

Evo primera:

Bord pokaze 5.5 l/100km prosecnu potrosnju, i pokaze da ima goriva za jos 300 km

Odem na pumpu sipam pun, stane 41 litar i kad to uporedim sa brojem predjenih km ispadne da je trosio priblizno 6 l/100km.

Kapiram da je onda u rezervoaru pre punjenja bilo negde oko 18 litara, sto znaci da je stvarno mogao da predje jos 300 km, potrosnjom od 6 l/100km

Znaci potrosnja je 6, a bord pokazuje 5.5

Zato me zanimaju iskustva drugih.Da napomenem samo da ovo nije jedino racunanje, radio sma to vise puta i rezultat je uvek priblizno isti, bord pokaze za oko 0.5 manje nego sto je to stvarno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene je vrlo tačna, zezne se vrlo malo, što može da bude i tolerancija na samom sipanju, jer retko kad čekam da vidim baš gorivo. Obično izmeri više nego što je stvarno potrošio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I kod mene je ista stvar. Pisao sam vec negdje na forumu. Pokaze oko 0.3 do 0.5 manje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kapiram da je racunica koja pokazuje koliko mu je goriva ostalo tacna, zanima me moze li se nekako podesiti pokazivanje potrosnje... Mislim krajnje glupa stvar, racunam uvek na onu koju pokaze +0.5 i to je to, ali ipak bih voleo kad bi nekako mogao da sredim to! KAd pocne da me kopka, onda kopka... :book:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam što te to kopka,

tolerancija do pola litra je granica normale

bitno je da ti ne pokazuje drastične razlike jer onda asocira na veći kvar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa pravo da ti kazem, ne znam ni ja sto kopka, ali kopka :) Takav sam, totalno je nebitno, ali eto :unworthy:

Hvala na informacijama :) Poz svima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I kod mene je ista stvar. Pisao sam vec negdje na forumu. Pokaze oko 0.3 do 0.5 manje

Isto i kod mene. Bord krade oko 0.5l/100km

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prešao 1612.7 sipao 104.2 = 6.46, od čepa do čepa, bord kaže 15.2km/l = 6.57 l/100km, razlika 0.11l (u moju koist) B) . Mešovito a.put, grad, magistrala prosečna brzina 57.7km/h.

I ranije mi se činilo da bord malo laže ali nisam tefterisao na ovolikom uzorku do sad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imaš impresivnu srednju brzinu (prosečnu). U centru grada - gde se u 80% slučajeva motam - jednom nedeljno predjem most u slobodnu vozačku zonu novog Beograda, da se vozilo malo odmori - prosečna brzina mi je u zimskom periodu 13, a u letnjem 17. Potrošnja u zimskom periodu mi je 8.4 posle Mikijevog dihtovanja filtera za gorivo, inače je bila 10.

Inače digitalno merenje preko kompa pokazuje da prelazim 2 km više na 700 km., nego što to pokazuje analogni instrument i elektrocajger

Edited by Damjanović

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam po meni tj po proveri od cepa do cepa mi pokazuje da pokazuje tacno sad 200-300g gore dole ali to je to bar za sad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pricama sa drugima vidim da je gotovo nemoguce da to bude 100 % tacno, niti da se 100% poklopi sa potrosnjom koja se meri kad sipas od cepa do cepa! Razlika na pumpi, pistolju kojim sipas, kolicini na kojoj pistolj "izbaci" itd. A vidim i da je normalno da se predjeni put razlikuje od auta do auta, tj i merac predjenih kilometara moze malo da varira! Bar j tako ovek bilo kad sam ja poredio sa navigacjom, konkretno poslednji put na 100 km predjenih razlika izmedju navigacije i brojaca na autu je bila 1.7 km, znaci nepunih 2 posto, na nekim drugim automobilima na kojima sam uporedjivao takodje malo varira, ali klometar- dva na 100 kilometara, na 700-800 kilometara eto malo vece razlike, plus razlike od pistolja do pistolja ili automata na pumpi, nakupi se dovoljno da slaze za 0.2-0.5 kako kad u odnosu na bord! Inace retko na kom autu se desi da se pas u kilometar slazu trenutne brzine koju meri navigacija i koju vidis na skali, pogotovo ne na vecim brzinama...

Edited by Terza

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam ovaj post sto si napisao na koga se odnosi ali napunim do cepa predjem 100km ravno opst napunim do cepa bude 7,8L a za vreme tih 100km pokazuje 7.9-8.00-8.1 tako da nema razloga da mu ne verujem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imaš impresivnu srednju brzinu (prosečnu).

To je bilo sa dosta autoputa i otvorenog, trenutno samo bg 23.5 k/h. Bilo oko 19 ali sam ga popravio za viend do korta i tempa :thumbup: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jedne chinjenice, posto ja nisam merodavan za potrosnju zbog konjaze i svega ostaloga (ja sam u gradu 15, na otvorenom nekih 11, 12 zavisi kako vozim) mogu samo reci, da sam vise kilometara sa istom litrazom prelazio kada sam gorivo kupio u hrvatskoj, sto znaci da potrosnja zavisi i od kvaliteta goriva koje je kod nas zesce diskutabilno, to sto ga prodaju kao 95 oktana je jedno a glavu dajem da plafon ima 92...al tako je to u Srbiji... :wallbash::wallbash::wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, to si lepo rekao! Ima dosta i do toga i opste poznato je da je kod nas gorivo katastrofa, nadam se da ce nesto uraditi po tom pitanju! Ne bi me cudilo da uvedu neke vaucere pa da moras da kupis tonu goriva od NISa da bi mogao da registrujes kola... Monopol totalni, usluga nikakva, na pola nisovih pumpi u Srbiji nece da izadju iz zgrade da ti natoce, nego cekaju da sam to uradis, a posle nemas gde posteno ni ruke da operes! Pre godinu ili dve aktivirali su se alarmi u ambasadi SAD u Kneza Milosa, senzori koji otkrivaju exploziv aktivirali su se zbog cisterne koja je prolazila ulicom, jer je gorivo imalo toliko sumpora da upali alarme! Mozda ste citali o tome, bilo je po novinama... Mada ipak mislim da sve ovo ne utice na merenje borda, je on registruje koliko goriva se potrosi, a ne njegov kvalitet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terza prijatelju, utiče kvalitet goriva na bordov proračun... I to ovako.

Po mom mišljenju.

Kada se sagoreva gorivo, da bi dobio određenu količinu energije potrošiš određenu količinu goriva.

A ako je gorivo lošijeg kvaliteta. Onda je normalno da ti treba više goriva za istu količinu oslobođene energije.

Tj. da banalizujemo stvari, sa kvalitetnim gorivom, kada pritisneš papučicu do patosa treba ti recimo 10 sekundi da stigneš od 0 do 100km/h, a sa lošijim gorivom 11 sekundi. Za tu razliku od 1 sekunde ti je papučica pritisnuta do kraja, i naravno troši se više goriva...

:welcome::thumbsup:

Edited by etibor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma razumem te ja u potpunosti o cemu pricas i sve mi je to jasno! Samo mislim da bord meri potrosnju drugacije (necu da tvrdim mozda gresim). Ovo mi deluje kao da su odabrani idealni uslovi, pa ako uslovi nisu idealni nece pokazati tacno! Isti slucaj koji si naveo je i kad je auto pun ili prazan, ako je tezi trebace mu vise vremena do recimo 100km/h, ali bord to svakako registruje pa onda podigne potrosnju, ne pokaze manje zato sto bi mu praznom trebalo 10 sec, a punom 11... Razumes o cemu ti pricam, svakako da ce mu sa losijim gorivom trebati vise goriva da bi postigao isti rezultat, ali mislim da bord bukvalno samo meri recimo protog goriva i onda ga poredi sam predjenim kilometrima i na taj nacin racuna potrosnju!

Znaci losije gorivo, treba ga vise, vise goriva ce proci kroz sistem, bord ce to registrovati i prikazati vecu potrosnju!

Dakle bord ne zanima sta ti trosis, vec koliko je toga proslo kroz sistem za 100 predjenih kilometra i onda ti na osnovu toga kaze koliko auto prosecno trosi... Bar ja mislim da je ovako, jos jednom kazem, ovo je moje misljenje, ne i tvrdnja, voleo bih da me neko ko je upoznat sa funkcionisanjem ovog sistema demantuje ili potvrdi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ne zaboravite da potrošnja kako od stila vožnje tako isto zavisi i od guma i felni koje su na autu

ako imate šire gume, recimo 205/55 i gume za sva godišnja doba, više će da troši nego sa

letnjim gumama i 195/65 dimenzijom, a cole nisam ni spomenuo :-)

U svakom slučaju, toleranciju od 5-10% plus potrošnje u odnosu na računar morate prihvatiti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...