Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Pravilnik o postupanju policijskih službenika

Recommended Posts

Sinoc oko 10, vracam se kuci i prolazim ulicom u kojoj je ogranicenje 50, ispred mene ide policijski pezo 206 sa nekih 40, nisu saobracajcni nego ovi obicni ... krenem ja da ga preticem, sve regularno, migavac, isprekidana linija i posle nekoliko sekundi vidim rotaciju, ja mislio da zure negde pa se sklonim malo desno ali ne stajem, vidim on blica par puta, ja stanem u svojoj traci, izadje policajac, trazi mi vozacku i saobracajnu, ja ga pitam zbog cega, kaze da sam napravio prekrsaj, tj da sam prekoracio brzinu dok sam ga obilazio, ja mu kazem da nije tacno i da kad bi ga obilazio sa 50 trebalo bi mi jedno kilometar da ga obidjem, ali on kaze da je to sto sam uradio prekrsaj, natera me da se sklonim sa puta, ugasim motor i da izadjem, ja uradim sve po naredjenju i onda drugi krene da me ispituje, gde sam bio, sta sam radio, sta imam u gepeku i krene da mi zagleda po autu, nadje mi fotoaparat, naravno moj, sa USB-om i neke baterije za njega, sve u torbici i pita me odakle mi ... ja mu kazem da nije njegovo da zna gde sam bio, niti mora da zna sta sam radio, a da je aparat moj i da ga imam nekoliko godina, tj da nije ukraden i slicno. Posle se vrati ovaj prvi iz auta, valjda me je proveravao i pita sta da radimo, ja mu kazem da je najbolje da mi vrati dokumenta i da me pusti kuci jer mi je hladno i nema razloga da me zadrzava, jer je tokom provere ustanovio da nisam ni ozbiljan kriminalac, ni obican sitan lopov, a on uporno prica da sam napravio prekrsaj i da bi trebao da zove saobracajnu policiju da me sankcionisu, ja krenem da uzimam olovku i papir i pitam ga za prezime i broj znacke, i njega i kolegu, kad on pocne da peva drugu pesmu, kako je to nebitno, da nemaju oni veze i da nemam potrebe da upisujem imena i brojeve, vrate mi dokumenta i napomenu da bi trebao da skinem folije sa prednjih stakala jer sam i tu u prekrsaju, ali su oni eto dobre volje i da ce me pustiti veceras, ali sledeci put necu proci tako ... a ja mu odvratim da sledeci put necu ni da stanem bez razloga sednem u kola i krenem ali oni opet idu iza mene i valjda su cekali da napravim neki prekrsaj da me "sankcionisu"

Sad ja imam par pitanja, da li su duzni da mi daju broj znacke i prezime ili moram sam da pamtim i pisem? Ili mogu da se pokupe i beze cim se spomene znacka i broj ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Njima su se znacke videle, ali u mraku nisam mogao da vidim broj i ime sa plocice, jos mi je jedan mahao lampom kao budala, nego sve se zavrsilo na to pominjanje znacke iako nisam znao sta bi sa tim radio, tj gde da idem i kome da se zalim ... zapisao sam samo broj tablice za svaki slucaj.

Inace ako je ogranicenje 50, a on vozi 40 ja smatram da ja mogu da vozim 60-70 bar dok ga preticem, jer preticanje sa 40 je ravno samoubistvu :D Jel sam u pravu ili ne ... cim sam ga pretekao smanjio sam brzinu na nekih 50 ali je on ubrzao malo i zaustavio me

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne, ne smes da prekoracis brzinu pa cak ni u preticanju...

A inace, mozes da odes u sup i da se zalis na te policajce, ta opcija uvek postoji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čime je on merio tvoju brzinu. Zna se šta se od mernih uređaja priznaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma nije merio nicim, negi eto hteo da ga zeza malo ili mozda da uzmu koji dinar od njega! Ali lepo je postupio...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma on merio po svom brzinomeru, ali sam mu brzo stavio do znanja da to ne pije vodu, pa makar zvao i Dragisu Simica licno da dodje da proceni

@Sale Fiat Stilo ... kako ne mogu da prekoracim, pa trebalo bi mi jedno 2 km da zavrsim preticanje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemoj da me drzis za rec, ali to sto si preticao ti ne daje za pravo da prekoracis brzinu...pa makar preticao i 3 kilometra...Ima slucajeva gde oni to namerno rade...ti prekoracis brzinu, on te snimi i cao zdravo...pa posle muke tantalove.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je bio sluzbeni vidno obelezen auto, mrzim kad to radi i par puta sam video da oni idu 40, a iza njih 3-4 auta ... niko ne pretice, ja kad vidim da se vuku po putu ja osinem i preticem, a imaju i civilne zastave 10, ne znam tacno 2 ili 3 komada i sa njim se voze, gledaju kad napravis prekrsaj i zaustavljaju i pisu ... tako sam gledao za vreme motorijade da su neke momke kaznili bez kaciga su bili

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mora da postoji nacin (procedura) na koji meri brzinu i tacka.

Njegov brzinomer, procena i sl je NULA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa to sam i ja rekao, ali falile im pare izgleda :D pa kad nalete na nekog ko ne zna i lakoveran je onda im se isplati, ali sinoc su podvili rep, jer ja i kad nisam u pravu, branim se na razne nacine, a tek kad jesam e onda nema sile i znacke da me zezne :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma brate, da su hteli da ti napisu nesto...napisali bi ti milion posto...to je jednostavno tako ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vidis beli, sluzbeno lice moze uvek da te legitimise, ali isto tako mora policajac da pokaze svoju sluzbenu identifikaciju tj znacku i plocicu na tvoj zahtev! Ako ne zeli mozes se zaliti supu ili nekoj agenciji, a utvrdjuju identitet policajaca na osnovu tablice auta i vremena dogadjaja.

sto se tice ogranicenja, imao si pravo da ih obidjes i sa 60kmh jer se to tolerise, tj spada u zonu tolerancije greske mernog uredjaja, kako tvog u autu, tako i njihovog! Pored toga, ne mogu te kazniti za prebrzu voznju ako te nisu upecali radarom, njihova procena nista ne vredi, ali da si napravio slican prekrsaj tipa puna linija, nisi dao zmigavac, pojas, signalizacija ili slicno, onda mogu da te kazne...

folije su dozvoljene, tacnije NISU ZABRANJENE ni na jednom staklu osim soferke!

Soferka ne sme biti ni malo zatamnjena! Prednja bocna smeju, po starom zakonu do 35%, ali to je vec druga tema oko merenja propusnosti i sl.

Samo cvrsto!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne smeš da prekoračiš brzinu. Zakon jasno kaže - preticanje možeš izvršiti samo ukoliko se stovre bezbedni uslovi za sve učesnike u saobraćaju. Dakle, ako postoje 2km za preticanje ti kreneš, a ako ne onda se vučeš iza njega, snimaš i onda ga prijaviš za usporvanje saobraćaja jer Zakon i to predviđa ;)

To što su te zaustavili je čisto bahanalisanje.

sto se tice ogranicenja, imao si pravo da ih obidjes i sa 60kmh jer se to tolerise, tj spada u zonu tolerancije greske mernog uredjaja, kako tvog u autu, tako i njihovog!

Po kom to zakonu, članu zakona?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kom zakonu postoji usporavanje saobracaja van auto puta???

Samo na a-putu ne smes voziti ispod 40kmh jer mozes biti kaznjen!

Pitaj kog hoces pandura i sudiju, postoji tolerancija tacnosti za sve merne uredjaje! Tako i za brzinomere! Za nas , a i za njihov radar! Zato se i bazdare! Posto se tolerancija izrazava u procentima, a panduri sa matematikom ne stoje nikako, postoji neko usvojeno pravilo da ne kaznjavaju kad je prekoracenje 3-4-5-6-7kmh!

Putovao sam sd-bg i nazad, svakog radnog dana, nekoliko meseci, starim putem, bio zaustavljen x puta, i uvek isto, samo jednom sam platio kaznu tj dao im crvenu, jer sam cepao preko pune linije. Svaki put im postavio po neko pitanje, a za radar i prekoracenje uvek isti odgovor!

Cak su mi jako cesto rekli, da vecina njihovih radara nije u granicama ispravnosti, ali dodjose ovi sa slikanjem......

Edit, upravo sam nasao da je po zakonu evropske unije propisano da brzinomeri MORAJU biti netacni, tj MORAJU da pokazuju vecu brzinu od one kojom idete ali ne vise od 110% +4kmh

tako npr granica tacnosti bi bila, ako idete 80kmh, 80*1,1+4=92Kmh

naci cu i za radare...

Poslato sa marsa koristeci teleport!

Edited by kolega.jankovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slažem se sa tobom i sve je to u redu, ali pitam za osnov po kome ti možeš da se braniš? Ovo što si upravo na pisao ne može biti osnov.

Evo na primer za usporavanje saobraćaja:

Члан 21.

Возач је дужан да, с обзиром на брзину кретања возила и друге

околности саобраћаја, возило држи на таквом одстојању и растојању од других

возила, односно учесника у саобраћају, да не изазива опасност и не омета

друге учеснике у саобраћају.

A može i ovo:

Члан 35. став 3

На путу у насељу са најмање две саобраћајне траке за исти смер, возач

може да се креће возилом саобраћајном траком која се не налази уз десну

ивицу коловоза, ако тиме не омета возила која се крећу иза његовог возила.

A najbitnije je ovo (čime inače i počinje sam zakon).

Члан 3.

Сваки учесник у саобраћају дужан је да се понаша на начин којим неће

ометати, угрозити или повредити друге учеснике, као и да предузме све

потребне мере ради избегавања или отклањања опасних ситуација насталих

понашањем других учесника у саобраћају, ако себе или другог тиме не доводи у

опасност

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se i ja sa tobom da je to sve tesko braniti posle na sudu, ali ubacio sam edit u prethodni post.

Ako to uzmes u obzir, to znaci da ako je beli isao 60kmh prilikom preticanja da je to u stvari bilo 52 ili tako nesto...

Takodje brzinomer u njihovom autu nije verodostojan merni uredjaj...(osim ako imaju onaj kao u presretačima sto ovde nije slucaj)

Član 21 odnosi se na rastojanje koje mora drzati onaj iza, tj bezbedno rastojanje i to je ok.

Član 35 stav 3 govori o putevima sa dve ili vise traka ali u istom smeru

Član 3 je jako diskutabilan u ovom slucaju jer se moze odnositi na onoga sto pretice, ali i onoga koji vozi sporo, ali ovaj drugi se moze braniti time da je prilagodio brzinu uslovima puta i zdravo.

I sve je to lepo kad ti i ja ovde to pisemo, ali ako pandur zeli da te kazni, bices kaznjen, na licu mesta ili na sudu, sve jedno...

Jos jedna velika napomena, tacnost brzinomera varira na istom autu promenom velicine guma! Verovali ili ne, taksisti su potvrdili da nove i potrosene gume daju različite vrednosti brzine tj predjenog puta, samim tim i razlicite vrednosti na taksimetru.

Noviji laserski uredjaji-radari su daleko tacniji ali npr svi stariji uređaji klase x, ku, k ili ka imaju odstupanja i po 5%, kao i ogromne smetnje u radu zbog različitih radio talasa tipa pandurske radio stanice ili radar detektora/ometača. Isto tako, ne znam koliko ste primetili, ali kada zaustave kamion/sleper, panduri jako retko pecaju na radar nekoga, nego cekaju da ode kamion, jer ta ogromna kolicina metala nosi sa sobom dovoljnu kolicinu naelektrisanja i namagnetisanja da NAVODNO ume da ometa rad 'starih' radara....

Verujem da ima onih kojima ce ova pricica biti zanimljiva.

Edited by kolega.jankovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

To što nešto negde piše u nekom zakonu EU to kod nas ne važi koliko god ti bio u pravu i koliko god ta činjenica bila tačna. Drugo, ako te on upoređuje sa svojim brzinomerom (što nije u skladu sa našim zakonima) onda je potpuno po ovome što si ti napisao jer jednako lažu i jedan i drugi. Ali, kao što rekoh nemaju pravo da kažnjavaju po tom osnovu i kao što sam mnogo puta napisao na forumu, u takvim situacijama ih samo treba pustiti da napišu prijavu, a onda sa tom prijavom pravac Komandir pa da se vidi koji je to član Zakona koji je napisan u prijavi i po kom osnovu on to može da napiše kad nema radar i nije saobraćajna policija i nije mu u dnevnom zadatku naređeno da to radi. ;)

Naveo sam nekoliko članova koji regulišu usporavanje saobraćaja na različitim mestima, a ti meni i dalje nisi dao nijedan član koji uređuje toleranciju merenja brzine. U konkretnom slučaju koji je Beli imao primenljiv je itekako Član 3 jer se nalazi u delu zakona pod nazivom "OSNOVNA NAČELA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA" i ovo je prvi član u tom poglavlju. Kao što sam već napisao, snimiš ga kako sporo vozi, kako se izanjega u mraku stvara kolona vozila, a vidi se da nema razloga da vozi tako sporo (ne pada kiša, sneg, nema dece na putu itd) i Član 3 se primenjuje na njega bez ikakvog problema.

Opet kažem (pošto si i ti više puta pominjao tu priču) potpuno razumem šta hoćeš da kažeš, čak mogu i stručnije da objasnim zašto se javlja sve to što si napisao (i za šta si u pravu), ali sve to te i dalje ne štiti od zabrane prekoračenja brzine pri preticanju (odakle je i krenula priča). Takođe, Zakon smatra tj. predviđa da ti kao vozač nisi stručan da znaš kako funkcionišu brzinomeri niti da znaš za odstupanja pri različitim dimenzijama guma tako da si ti u suštini dužan da poštuješ ono što brzinomer pokazuje, a ne ono što ti misliš da treba. Naravno, postoje uređaji kojima se utvrđuje tvoja brzina i oni su u praksi podešeni da sve merne greške koje se kod njih javljaju idu u tvoju korist.

Ono što je važno da svi shvate jeste da Zakon gleda malo drugačije na stvari. To što mi štošta znamo i za šta smo u pravu to u sudskoj praksi ne funkcioniše jer Zakon propisuje drugačije. Baš nedavno sam imao slučaj da me je radar snimao u krivini i to se jasno vidi na snimku. Kada sam predočio da radar nije korišćen pravilno sudija mi kaže - jeste, vidi se da je u krivini, ali radar je baždaren. Tačnije, Zakon nigde ne predviđa da radar mora pravilno da se koristi već da samo treba da bude baždaren od strane nadležnog organa. I šta ćemo sada? Ništa, hvatamo se za neke druge slamke i administrativne propuste ne bi li se nekako izvukli od kazne. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice pisanja, da im je bilo do pisanja, oni bi pisali, ne bi pokusali da me izvrnu na ledja i ne bi me plasili ...

Razumem ja da on moze da posumnja nesto i stvarno se nisam pravio blesav, kao sto nekad umem, dok su me legitimisali ponaso sam se normalno

Sto se tice folija, problem je sto niko ne cita sta pise u zakonu, clan taj i taj i gotovo, a ne da svaki strucnjak tumaci kako se njemu svidja

Dok sam ih preticao nije bilo nikog ni iza mene ni ispred, tj niko nam nije dolazio u susret pa da sam morao da se izvlacim, apsolutno nikog nisam ugrozio, osim mozda njegovog ega :D

verovatno je mislio, sta ovaj ima da me pretice kad sam ja vlas` ja imam znacku i nosim pistolj ... daj da mu objasnim ja ko je glavni ovde ...

za ovo poslednje se salim, ali u svakoj sali ima istine :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam ja sve to ... nije njima bio problem da pozovu saobracajce, da sam poceo da ih molim i da su videli da sam se uplasio verovatno bi doslo i do toga, ali kad su videli da nisam od onih to cute i ne znaju nista poceli su drugu pesmu da pevaju ... doslo mi je da im kazem ... mrs, cibe, ali bolje je ovako, pa nek se misle sledeci put dal` ce nekog da cackaju bez razloga :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...