Jump to content
FAS Goran
Mikeli

Fiat Bravo / Marea / Multipla - menjač ostaje/ispada iz brzina

Recommended Posts

u sve  brzine ide nece u cetvrtu,ne krci ne zuji ne zvecka nista u menjacu ali kad hocu u 4tu  nece ni da pisne jednostavno lkao da mu nesto neda ,

da lije ko imao nesto slicno.......vozim ga 1,2,3,5, i ide ali 4 ta nece

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poz Fiat Bravo 1.6 16V problem danas sam primetio da mi je rucica menjaca mnogo labava menjac radi sve lepo nekad malo mora da se zapne da udje u brzinu ali radi lepo, ali mnogo je labav znaci, ne ispada iz brzine? sta moze biti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

...odmah primetim da to stoji mnogo klimavo i cim sam poceo da saltam ona opet spadne...

problem je bio u tome sto je plastika koja se nalazi na kraju sajle bila skroz izlizana i spadala sa metalnog dela na menjacu

_cs1A.jpg

 

a, onda sam ja dosao do resenja koje ce vas sigurno podsetiti na cuvenog Rileta i njegove majstorije biggrin.gif

jDO40.jpg

 

malo zice i problem je resen. sve je to sad lepo zategnuto i sajla cvrsto stoji na svom mestu, a dokle ce...videcemo unsure.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

multipla 1.6 2002 godiste  desava mi se na auto putu kada je menjac u cetvrtoj ili petoj brzini i kada pustim gas da se cuje neko zvecanje iz menjaca kao da ima neki lanac koji udara u neki lim .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadam se da je ovo prava tema. 

 

Situacija je sledeća:

Fiat Brava 98. godište, 1,6 16 ventila, benzinac.

 

Ispada stalno iz 3. brzine i čuje se neko grebanje/struganje u vožnji.  Taj zvuk je počeo da se čuje u drugoj, a sada se čuje u svakoj brzini. U četvrtu jedno vreme nije hteo da uđe, kasnije je nekako ulazio. U petu je normalno ulazio. Sve je počelo tako što je povremeno ispadao iz 3., a taj zvuk je kasnije došao. 

Kada je ugašen, u neke brzine ulazi niormalno, u neke teško ili nikako. Recimo, prvo nije hteo u 4., pa kada sam ga nekako ugurao u 4. onda nije hteo u npr. 2. 

Ceo ovaj razvoj događaja se desio u toku jedne duže vožnje, 2h300km. U odlasku je nekoliko puta ispao iz treće, u povratku je krenuo taj zvuk, učestalo do stalno ispadanje iz 3. i te povremene nedaće sa ubacivanjem u 4.

 

Eto, ako je neko imao slična iskustva, ili se razume u ovu problematiku, molio bih da odgovori. Čisto da imam neki okvir kada je u pitanju utrošak vremena, love i uopšte zajebancija koja može da usledi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasto mi je labava rucica menjaca na Marei? Radi menjac sve normalno samo je rucica labava... Da pitam prvo pre nego sto pocnem da cackam :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravio sam rucicu menjaca :) majstor rekao mora cela ona kugla da se menja od rucice na dole... Resio sam problem napravljenim dihtungom u obliku crevceta koji se pojeo... Sad je kao nov :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postovanje svima,

procitah puno slicnih problema, ali sa obzirom da su simptomi posle servisa isti, ja cu ovaj u ime svog prijatelja opisati u nastavku.

 

Fiat Marea, 2002 jtd.

 

Nakon sto se javio problem sa menjacem, uradjena je najpre zamena cilindra kvacila, a ubrzo potom i ceo servis menjaca, korpa, lamela, druk, plivajuci... Napominjem da je sve uzeto polovno.

Problem koji je postojao pre servisa je bio taj da menjac nece ni u jednu brzinu kad je upaljen,  vec samo kada ga ugasen. Odnosno hoce jako retko iz npr druge u trecu, ali kada se kvacilo pritisne nekoliko puta.

Sledeceg dana je nakon servisa ponovo poceo da se ponasa isto kao da servisa nije ni bilo. Jedina situacija kada se menjac moze ubaciti u prvu dok je auto upaljen je kada se izkoraci iz automobila i stisne kvacilo par puta, a neko sa suvozacevog mesta pokusa da ubaci u prvu. Znaci taj nagib karoserije kada pozamasni vozac sedi na svom mestu totalno zakoci menjac.

Ulja je falilo pre servisa, ali sada ga ima, provereno.

Ono sto je specificno, a sto nisam video da je neko ranije napisao je sledece:

Kada se ugasen auto ubaci u npr drugu ili trecu brzinu, potom startuje motor i krene polako oseti se neprijatan miris poput nagorele gume. Takodje i kada se auto parkira, taj miris ostaje jos dugo vremena nakon toga.

 

Sledece sto sam video da je moguce proveriti je nesto sto neko zove homokineticki zglob menjaca, a neko zglob poluosovine do menjaca. Po prodavnicaama kazu da znaju za oba naziva (i koriste ovaj drugi) i da je to jedan deo sa istom cenom, dok u drugim navode da su u pitanju dva zgloba, levi i desni sa razlicitim cenama od istog proizvodjaca.

Sta sledece proveriti, ...sajle su navodno zategnute...naidjoh i na opis mogucnosti da je moguce da je neka od opruga na kvacilu spala ili se istrosila...

Molim vas za neku sugestiju ukoliko ste imali slicno iskustvo.

 

Pozdrav!

 

 

Edited by PStilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono što ja mogu da predložim je da se provere svi nosači motora,možda neki od njih ne valja i motor se taman toliko pomeri da se sajle menjača otegnu i ne mogu da ubace u brzinu.Ovo sa mirisom nagorele gume proveriti da neko crevo ili neki gumeni deo ne zakačinje u auspuh.Eto možda neko da još neki predlog.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni se skoro desilo da su mi se odšrafili polugice koje pomeraju sajle na samom menjači i ispali u toku vožnje. Ja sam čuo da je nešto lupilo ali nisam primetio ništa kad sam izašao iz auta.

Ručica je imala lufta u 2-4-R i jedva sam ubacivao u R, dakle kao kod juga je morala da se gađa brzina :)

Te polugice se nalaze na gornjem delu menjača i vide se ako se pogleda levo od akumulatora. 

Proveri, možda su olabavile ili se iskrivile. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Narode, pomagajte!

Kao što mi piše u podacima- Fiat Brava benzinac 1.6 16v. Trebam da zamenim sajle manjača sa biračem brzina. E sad naručio već nešto ali se ispostavi da je to za manju kubikažu, da su sajle duže nego što meni treba i ručica nije ista pa ću vratiti. Nađem dalje, na slici ista kao što je moja ali prodavac kaže da je proverio i da nije to ta, to je za jtd.. Gledam dalje, nalazim neke koje mi izgledaju odgovarajuće ali me bune one gume okolo sajli po sredini otprilike tj okolo izolacije.. nisu baš na istim mestima kao kod mene. Pitanje za vas da li su te gume bitne i mogu li da se pomeraju, da li one ulaze, naležu na nešto? Da li su iste sajle za moj auto kao i npr za fiat Bravo s isitm motorom? Da li znate gde bih mogao naći sajle sa biračem povoljno? Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drustvo jedno pitanje, fiat bravo 1.9 jtd 2001, u poslednje vreme me ‘zeza’ treca brzina, nece da upadne u 3.  1-2-4-5-R hoce ali 3 ne, i menjač je u poslednje vreme da tako kažem ‘klimav’ previse nekog slobodnog hoda ima, svaka pomoc dobro dosla

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gurabija

 

Isto fiat bravo? Ulje ima sigurno, e moracu onda to kod majstora da oteram da pogleda sajle, to baš ne bih znao sam da isproveravam sve

 

 

Edited by neshaoct
dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da se zapljunem u temu :D
Malo pre vozim u rikverc i kad sam hteo da ubacim u prvu...samo se olabavi ručica menjača... Ide levo desno ali u brzinu neće...
Izvadio sam akumulator, rukom ubacio u prvu i pravac kod majstora :)
Kaže pukla sajla,sutra idem u potragu sajlom....

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...