Jump to content
FAS Goran
vaskez

Usvojen novi ZOBS & prateći akti

Recommended Posts

po mojoj logici (i licnom iskustvu), ako si registrovao auto, recimo 20.03., iako ti je prethodna registracija isticala 28.03. moze da ti vazi samo ta nova nalepnica jer ti sledece godine registracija istice 20.03. a ne 28.03.

znaci registrovanjem auta 20.03. prestaje da vazi prethodna registracija i auto ti je od tog datuma registrovan narednih godinu dana, tako je meni bilo 2009 i 2010 godine

Ti si verovatno 2009. i 2010. godine menjao tablice pa se to zbog toga dešavalo. Inače, ako registracija važi do 28.03.2013. a ti odeš 20.03.2013. da produžiš registraciju, naredna ti važi do 28.03.2014. osim, kao što rekoh, u slučaju kada menjaš saobraćajnu ili tablice onda će važiti do 20.03.2014.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u pravilniku samo pise da se lepi u donjem desnom cosku, tu i meni stoji, i izgled same nalepnice, a nepise na koju stranu se lepi, verovatno su smatrali da nemoze drugacije da se zalepi ali ja sam uspeo :laughing: planiram da idem na to suocenje posto nepostoji pravilnik koji bas ovo sto sam ja uradio opisuje ali me zanima, da bih doneo konacnu odluku za koliko bi mi se povecala kazna ako mi tamo kazu da moram da platim

Share this post


Link to post
Share on other sites

eto, a meni su, doduse u staroj saobracajnoj upisivali datum kada sam registrovao kola, tako da sam imao razlicite datume (sto je i meni bilo cudno)

doduse, razlika je bila u nekoliko dana, 5-7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ne bude zabune...moja registracija vazi do 28.03.2013...obnovio sam registraciju u ponedeljak,to je bio 18 .ako se ne varam...menjam i saobracajnu jer sam auto preveo na sebe...i naredna registracija mi istice 28.03.2014...ne smanjuje se...Oni su dozvolili da mozes da registrujes mesec dana pre isteka registracije ali to ne znaci da ce se smanjiti trajanje sledece za metar dana :rolleyes:

Poslato sa ne znam sta cu sa njim kada krenu sorcevi i majce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Primena zakona o o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)  :fun: 
Stojim u koloni koja je postala dugačka oko 500 m (od "Horoskopa" prema KPD-omu, Mitrovčani će me razumeti...) i pored mene kroz suprotnu traku prolazi pandurski auto, bez rotacije, polako i ležerno...  :thumbdown: 
Tu mi proradi živac, vadim telefon i slikam ih. Odmah iz kolone izlazi crni Audi A8 i staje do mene i spušta stakla (naravnooooo, crna). Prvo što sam video, jeste neka mlađa devojka, neki lik na zadnjem sedištu i vozač, verovatno neki pandur ili slično i startuje me sa pričom "Šta to radim?". :laughing: 
Okrećem se ka njemu, otkopčavam pojas (vidim da je i njemu otkopčan) i uperujem telefon ka njemu. Odgovaram kako snimam prekršaj, jer zakon važi za sve. Stiže meni odgovor kako možda žure, a ja njemu da im možda ne radi rotacija. Lik se primio, počeo da mi spominje kako će da vraća pandure koji stoje u suprotnoj traci ispred prelaza kako bi se ubacili da me valjda "kazne" zbog otkopčanog pojasa?
"Naredi" ovaj meni da obrišem snimak, što sam uradio, a istog sam izvestio sa smeškom :isplazijezik: da sam izvršio naređenje...  :police: 

Podigne se rampa, ovi napred otišli, prejebali sve u koloni, a naravno i lik sa Audijem je pokazao svoju veličinu  :robo:  - pošto verovatno je u osnovnoj (možda čak i u srednjoj :popo:  ) školi dobijao redovno ćuške od ostale dece, a možda su prisutni problemi i sa potencijom...ko ga zna....pretekao je kolonu od 4 auta, preko pune i u zoni škole, gde je ograničenje 30, prošao sa verovatno 80 km/h (što sam procenio po brzini kojom se udaljavao od mene).

Srbija bato, SRBIJA!!!!!!  :censored:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U takvoj situaciji ja krenem za pandurima pa dokle oni dotle i ja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Cenovnik" saobracajnih prekrsaja, poeni... Primetio sam da se ovde potkrala greska jer se tolerise ne do 0,5, nego do 0,3 promila alkohola u krvi:

 

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

 

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

 

image.jpg image.jpg

 

Tim sajta PolovniAutomobili.com i Politika

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja samo da pitam ... imam neke kazne od ranije, recimo od pre vise od 2 godine, jel sad mogu da se nadam da su te kazne zastarele ili mogu da ocekujem da dodju na naplatu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dva kaznena poena dobijaće se za najlakše saobraćajne prekršaje.Pogledajte sve prekršaje (ukupno 42) za koje se oduzimaju 2 poena.

 

Tri kaznena poena dobijaće se za prekršaje poput neprilagođene brzine i nepoštovanje prvenstva na raskrsnici. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 10) za koje se oduzimaju 3 poena.

 

Četri kaznena poena dobijaće se za prekršaje nastale usled neodgovornog i netolerantnog ponašanja prema ostalim učesnicima u saobraćaju, a pre svega prema pešacima. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 13) za koje se oduzimaju 4 poena.

 

Pet kaznenih poena dobijaće se za prekršaje nastale kao posledica nemarnosti ili odsustva saobraćajne kulture. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 8) za koje se oduzimaju 5 poena.

 

Šest kaznenih poena dobijaće se za prekršaje do kojih uglavnom dolazi zbog bezobrazluka i drskosti vozača.Pogledajte sve prekršaje (ukupno 34) za koje se oduzimaju 6 poena.

 

Sedam kaznenih poena dobijaće se usled neprilagođene brzine. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 8) za koje se oduzimaju 7 poena.

 

Od osam do dvanaest  kaznenih poena dobijaće se za saobraćajne prekršaje koji su opasni po život.Pogledajte sve prekršaje (ukupno 5) za koje se oduzimaju 8-12 poena.

 

Četrnaest kaznenih poena dobijaće se za teške saobraćajne prekršaje za koje neće moći da se plati kazna već će se morati ići u zatvor. Pogledajte sve prekršaje (ukupno 15) za koje se oduzimaju 14 poena.

 

Petnaest kaznenih poena dobijaće se za saobraćajne prekršaje koji okarakterišu kao nasilnička vožnja.Pogledajte sve prekršaje (ukupno 1) za koje se oduzimaju 15 poena.


Jel to za zvezdu skupljaju bodove :D

Koliko sam razumeo, kaznene poene skupljaju za debelog Vujosevica.  :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta sve predviđa novi Zakon o prekršajima

 

Marinović: Onaj ko je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - policija, inspekcija ili neki drugi državni organ, moraće umesto suda da dokazuje da je prekršaj počinjen i da je učinilac odgovoran

 

hro_SAOBRACAJNA_NESRECA.jpg
 

SUDIJE prekršajnih sudova, članovi rade grupe koja je napisala novi Zakon o prekršajima, u sredu su održali poslednji okrugli sto o primeni ovog zakona koji počinje da se primenjuje 1. marta. Do sada su se sa novinama upoznali oni koji najčešće presavijaju tabak protiv građana - saobraćajna policija, komunalna, inspekcije, RRA, DRI, Agencija za borbu protiv korupcije, poverenik za informacije od javnog značaja, carinici, poreznici...

 

Prema rečima Milana Marinovića, vršioca funkcije predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, jedna od najvećih novina koja se dobro pokazala u regionu i zemljama EU je prekršajni nalog.

 

- Prekršajni nalog biće izdavan samo za one prekršaje za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu - najavljuje za „Novosti“ Marinović. - Do sada ste, recimo, za nevezivanje pojasa plaćali kaznu od 5.000 dinara. Od 1. marta će vam, međutim policajac na mestu prekršaja dati prekršajni nalog. U roku od osam dana moći ćete da platite, ne tih pet hiljada dinara kolika je kazna, već polovinu. Druge polovine se rešavate, kao i vođenja prekršajnog postupka.

 

Građani će, prema rečima Marinovića, moći da se odluče i za drugi scenario - da plate pun iznos kazne do početka izvršnog postupka. Treća varijanta se događa u slučaju kada građani smatraju da nisu krivi. U tom slučaju odlaze u nadležni prekršajni sud, potpisuju prekršajni nalog i praktično pokreću postupak protiv sebe. Ako se na kraju ispostavi da su odgovorni, platiće i punu kaznu i troškove postupka.

 

Prema poslednjem, četvrtom scenariju, građani mogu da budu pasivni sve vreme i da čekaju da se završi izvršni postupak protiv njih. Tada plaćaju i kaznu i troškove izvršnog postupka.

 

Za dve nedelje, suđenja u prekršajnim sudovima izgledaće kao u američkim filmovima. Onaj ko je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - policija, inspekcija ili neki drugi državni organ, moraće umesto suda da dokazuje da je prekršaj počinjen i da je učinilac odgovoran. Pored toga, stranke u postupku imaće obavezu da predlože i pribavljaju dokaze. Doduše, stranke su ih do sada i predlagale, ali je veći deo posla - njihovo pribavljanje, bio na leđima suda.

 

- Sud će biti neutralan, odmeravaće dokaze i samo izuzetno moći će sam da odluči da sprovede neke dokaze - objašnjava Marinović. Zbog toga će podnosioci zahteva morati više da se angažuju. Pored toga, uvedeno je i pravilo da svedoka poziva stranka koja ga predlaže. Izuzetno, ako recimo okrivljeni nije u dobrim odnosima sa svedokom, to će uraditi sud.

 

Novim zakonom predviđene su i dve evidencije. U evidenciji o kažnjavanju biće upisani svi podaci o onima koji su kažnjeni, za koje su prekršaji kažnjeni i kojom vrstom sankcije. Uvidom u ovu evidenciju sud može da proveri da li je osoba kojoj sudi već kažnjavana što može da bude otežavajuća okolnost novoj kazni.

 

- Postojaće i registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih davanja koja nisu plaćena u roku. Ovaj registar ima praktične posledice, jer ako se vaši podaci nađu u njemu, onda, recimo, nećete moći da dobijete saobraćajnu ili vozačku dozvolu, ili dozvolu za držanje oružja... Ako je kažnjeno pravno lice ili preduzetnik, neće moći da promeni delatnost ili registraciju dok ne plati kaznu - zaključuje Marinović.

 

Preuzeto sa Novosti.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usustini kadija te tuzi, kadija ti sudi... Jos uvek me opcinjava prica da ce morati da dokazuju da je prekrsaj pocinjen i da je ucinilac odgovoran sto se svodi na pandur kaze da to se desilo, ok onda je kriv i nikakvi svedoci i dokazi ne pomazu i ne mogu da se prihvate...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapravo i ne baš. Konačno se uvodi sistem da onaj ko te tuži treba da dokaže da si kriv, a ne ti da dokazuješ da nisi kriv. U takvom postupku njegova protiv tvoje reči neće baš glatko ići u njegovu korist kao do sada. Nadam se da ovo vodi ka uvođenju foto i video dokaza i da vodi ka spoznavanju tehnike u saobraćaju i da će se sve prijave zasnivati na materijalnim dokazima kao što je to sasvim normalno svuda. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad god pitas sudiju ili vidis ta televiziji svi su tvrdili da je na sudu i policiji da dokaze da si kriv i to nije bio slucaj... Uostalom ja sam imao i svedoke i bio uvek spreman na suocavanje sa policijom na sudu i do sada ni jedan put mi to nije omoguceno... Mozda je na papiru to drugacije sada ali u praksi ne vidim da ce se ista izmeniti... Ne vidim da ce biti i jedna promena dok ne bude bilo obavezno da se svaki prekrsaj i zaustavljanje vozila dokumentuje video snimkom i dok unutrasnja kontrola ne krene da radi ono sto bi zaista trebala... Ovo je cista suplja prica da se psihicki deluje na ljude da plate pola kazne odmah umesto da otezu proces koji ce se na kraju u vecini slucajeva zavrsiti opet lose po njih... Kod nas je ustaljeno da se dogovras za prekrsaj pa da platis neki "jeftiniji" preksaj i ovo je legalizovanje toga, umesto da se cenkate platis pola, a budale ko ja koje nece da plate prekrsaj koji se nije desio ce da se mrcvare dalje u procesu gde ce na kraju opet platiti pun iznos jer teorija i praksa uopste nemaju veze sa vezom...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od danas kazne stižu i na posao

Dostavljači imaju pravo da uruče poziv za sud bilo kojoj punoletnoj osobi koja se zatekne u stanu, rođacima, podstanarima ili kolegama na radnom mestu
 

Saobracajna_policija_rutinska_kontrola_2
 

Novi Zakon o saobraćajnim prekršajima je počeo da se primenjuje, a trebalo bi da omogući efikasniji sistem kažnjavanja, brže sudske postupke i da smanji svakodnevnu korupciju.

Plavu kovertu za svakog građanina moći će da primi ne samo on lično ili punoletan član njegovog domaćinstva, već i rođak koji se zatekne u kući, podstanar, pa čak i kolega sa posla.

Podnosioci zahteva za pokretanje prekršajnog postupka uzimaće mnogo detaljnije podatke od osumnjičenih kada obavljaju kontrolu na samom mestu gde je učinjen prekršaj, kaže Milan Marinović, vršioc funkcije predsednika Prekršajnog suda u Beogradu.

 

- Biće dužni da vas pitaju da li stanujete na adresi na kojoj ste prijavljeni u dokumentima, a ako je vaš odgovor negativan, tražiće i adresu na kojoj zaista stanujete. U slučaju da ste zaposleni, uneće u zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i adresu firme u kojoj radite - otkriva Marinović novitete.

 

Dostavljači imaju pravo da uruče poziv bilo kojoj punoletnoj osobi koja se zatekne u stanu, rođacima ili podstanarima. Pozivi za sud će se uručivati i na radnom mestu okrivljenog, a smatraće se uredno pozvanim ako sam primi poziv ili kada ga primi njegov kolega koji je zaposlen na istom radnom mestu. Ako neko odbije da potpiše kovertu, dostavljač će je ostaviti, a okrivljeni će se i u tom slučaju smatrati uredno pozvanim, pišu Novosti.

Sudija će moći da odluči da se izvrši osuđujuća presuda koja još nije postala pravosnažna. To će biti moguće kada su počinjeni prekršaji iz oblasti javnog reda i mira, opšte bezbednosti, finansijskog prometa ili teži prekršaji iz bezbednosti javnog saobraćaja.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha ha ha :D

na koji posao da donesu poziv kad pola Srbije ne radi ... a ova druga polovina radi na crno :D 

 

sreca pa ne nose po stadionima pozive  :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opet novinari lupetaju

 

Dostavljanje na adresu stana
Član 158.
Pismeno za koje je u ovom zakonu određeno da se lično dostavlja, predaje se
neposredno licu kome je upućeno na adresu na kojoj je prijavljeno ili koju je saopštilo
nadležnom organu prilikom otkrivanja prekršaja.
Ako se lice kome se pismeno mora lično dostaviti ne zatekne tamo gde se
dostavljanje ima izvršiti, dostavljač će pismeno predati nekome od njegovih
punoletnih članova domaćinstva, koji je dužan da pismeno primi i time se smatra da
je dostavljanje izvršeno.
Ako lice kome se pismeno mora lično dostaviti ili punoletni član njegovog
domaćinstva odbije da primi pismeno, dostavljač će zabeležiti na dostavnici da je
prijem odbijen, ko je odbio prijem, kao i dan i sat kada je prijem odbijen, a pismeno
će ostaviti u stanu ili pribiti na vrata primaoca i time se smatra da je dostavljanje
izvršeno.
Ako se lice kome se pismeno mora lično dostaviti ili punoletni član njegovog
domaćinstva ne zateknu u stanu pismeno će se predati punoletnim licima koja se
zateknu u stanu ako oni na to pristanu i time se smatra da je dostavljanje izvršeno.

 

Samo je punoletni član domaćinstva dužan da primi, a ne i nekakvi rođaci, podstanari, majstori...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opet novinari lupetaju

 

 

Samo je punoletni član domaćinstva dužan da primi, a ne i nekakvi rođaci, podstanari, majstori...

 

Upravo. Lupetanje na sve strane. 

 

Međutim, uvedena je jedna novina koju ne mogu da pojmim da je neki mozak to mogao da uvrsti u član zakona, a glasi otprilike ovako (parafraziram) 

 

Na novim obrascima za prekršaje policajac će imati TRI polja za adresu. Jednu za adresu iz LK i jednu za adresu na poslu koju moraš reći kada te pita. Takođe, dužan je da te pita DA LI ŽIVIŠ NA ADRESI IZ LK?????!!!!!! A onda vrhunac - ako kažeš da ne živiš tamo onda se u treće polje upisuje adresa za koju kažeš da je prava?! 

 

Pa da li je moguć taj nivo gluposti da očekuješ od nekoga da službenom licu kaže da ne živi na toj adresi?! Što je najgore kada to uradiš bićeš tretiran kao "savestan građanin" jer se nisi krio od suda već si pošteno priznao gde stanuješ, a to što ne menjaš adresu u LK to nema veze to je nevažno kada ti uzmemo pare za prekršaj. 

 

UVEK se krene od pogrešnog člana zakona tj. od pogrešnog zakona. :wallbash: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biće ocena ustavnosti ovog zakona zbog više stvari.

 

Nisam ga do detalja proučio. Čitao sam samo ono što me interesuje. Ima on i svojih dobrih strana. Za početak je mnogo ozbiljniji od prethodnog. Stari se u velikom delu oslanjao na ZKP, a tu su nastajali problemi jer prekršajne sudije nikada nisu videle ZKP. I dalje je ZKP krovni zakon, al je dosta instituta ubačeno u ZOP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trajaće dok se ne promeni zakon.

 

Kao vozač mogu da podržim ovo rešenje, ali kao pravnik ne mogu. Mislim da je potpuno pogrešno i da je ovime država priznala da je nesposobna da u normalnom prekršajnom postupku osudi izvrioce prekršaja.

 

Mnogo je logičnije bilo da su umesto izvršenja pre pravnosnažnosti presude uveli privremenu meru oduzimanja dozvole do okončanja postupka. Time bi efekat sklanjanja ludaka sa ulica bio isti, ako ne i jači, a to bi istovremno bilo i sredstvo da se ljudi nateraju da dođu u sud.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...